Missa inget! Ange din e-postadress så håller vi dig uppdaterad.

Vill du inte ha fler nyheter och bloginlägg kan du alltid avprenumerera med ett knappklick

Nestidy artikelserie Nestidy tar tempen på bostadsmarknaden (del 1)

Bostadsmarknaden är ett hett ämne, det vet vi alla. Media säger en sak, politikerna en annan och mitt emellan står du som säljer eller ska köpa en bostad. Vi mötte upp Per, som jobbat som mäklare sedan 2004 och som varit med om mycket under sina verksamma år. En sval och svajig marknad under hösten, vilket påminner om de turbulenta månaderna som följde bankkrisen 2008. Hur påverkas bostadsmarknaden, vad ska man som köpare och säljare ska tänka på i såna här situationer? Varför finns det fluktuationer i priserna på bostadsmarknaden och hur ska man ställa sig till dessa?

Följ med i första delen av två i vår artikelserie. Del 2 når du här.

Hej Per, kan du presentera dig lite kort för våra läsare?

Hej på er! Jag heter Per Johansson och har jobbat som mäklare sedan 2004. Både som anställd men jag har också startat, förvaltat och drivit egna mäklarfirmor. Jag har varit med om det mesta under mina verksamma år, både i uppgång och nedgång. Jag känner därför igen marknaden som den ser ut i dagsläget.

13 år är en ganska lång tid. Upplever du att mäklaryrket har förändrats något sedan du började sommaren 2004? Sker försäljningarna på samma sätt nu som då?

Jag skulle nog säga att man göra mindre saker nu, jämfört med då. Från början fotade vi och gjorde planskisserna själva, som man gjorde på 60-talet. Ganska snabbt, i samband med digitaliseringens intåg på allvar, började vi göra mindre av dessa sakerna och ägnade mer tid åt att “mäkla”. Vilket kändes klokt och rätt i tiden. Fotografer ska fota, stylister ska styla och vi ska vara den oberoende part som assisterar köpare och säljare i försäljningen av en bostad.

Konsumenterna då, eller säljarna i vårt fall, har kraven de ställer på mäklarna också förändrats?

Absolut. Folk jämför och kollar runt mer nu är min uppfattning. Även om man bestämt sig så bokar man ofta möte med ett par stycken, bara för att jämföra. Man kanske har en kollega som genomfört en bra försäljning, då tar man in den mäklarbyrån för ett möte. Jag tror det ligger i tiden det också. Trenden är ju att folk ägnar mer tid idag åt att jämföra produkter och tjänster innan de tar beslut. Man vill vara påläst och inte känna sig övertalad eller lurad.

Ser du något annat, systemen man jobbar, i eller något annat i själva kärnan av yrket?

De digitala verktygen har verkligen underlättat för oss, det går snabbare att lägga upp bostäder. Sen ska jag säga att det har varit hyggligt lätt att vara mäklare på en ständigt uppåtgående marknad. Säljarna har fått mer än de begärt och köparna har varit nöjda med sina bostäder.

Jag kan bara minnas runt 2008 där det var ett riktigt hack där priserna gick ned runt 15-20 % under ett halvår för att sedan gå upp 25 % halvåret efter. Så på ett år gick priserna ändå upp runt 5 % sett över hela året.

 

“För tillfället är det ett litet hack i kurvan, men det brukar jämna ut sig.”

 

Hur länge kan nuvarande marknadsläget hålla i sig tror du?

Så fort räntorna går upp kan det ske saker. Dock är boendet så pass viktigt att folk kanske åker till Cypern istället för Thailand eller köper ny bil var femte år istället för var tredje. Människor anpassar sig ändå väl till bopriserna och räntekostnaderna och i de större städerna, Stockholm i synnerhet, kommer det alltid behövas boenden hur mycket man än bygger. Vi har sådan tillväxt i storstäderna. Här i Stockholm kommer det alltid vara dyrt, just för tillfället är det ett litet hack i kurvan, men det brukar jämna ut sig.

På sistone har ju faktiskt priserna på bostäder gått ned och ser ut att fortsätta göra det. Vad beror det på? 

Vi såg samma sak I fjol när amorteringskravet kom på tal var det lite segare och folk agerade på samma sätt. Men vid årsskiftet när man väntat ett tag, så gick ju också marknaden upp lite igen och stabiliserade sig lite så folk vågade köpa. Dock får man ha respekt för att folk känner nog ändå den där oron, man vågar inte agera och pausar sin försäljning för att göra den senare. Man vilar ett halvår till ett år om man inte behöver sälja just nu. Politikerna vill ju kyla av bostadsmarknaden, och de lyckas ju, det är inget konstigt egentligen. Men, man får ha förståelse att folk blir lite rädda när marknaden går ned en aning.

Om vi jämför denna hösten 2017 mot 2016, ser du någon skillnad?

Media skriver lite mer, förra hösten var det amorteringskravet som var den stora grejen. Nu är mer om räntorna och de nya förslagen, samtidigt inser folk att räntorna har nått sin absoluta bottennivå, nu kan de ju knappast gå lägre.

Jag tycker ändå att man redan nu börjar se att folk är lite lugnare. Nu går objekten hyggligt snabbt, bara jämfört med för 2 månader sedan. Folk är ju smarta och förstår att man kanske får det nya boendet lite billigare, även om man säljer får lite lägre än för säg 6 månader sedan. Det tar ut varandra. Så länge man köper och säljer på samma marknad, spelar det ingen större roll.

 

“Mäklarna måste sätta förväntningarna rätt och även genomföra affären på ett så smidigt sätt som möjligt.”

 


Ja, media har en stor roll att spela, det vet vi sedan tidigare.

Ja självklart, de ska ju rapportera vad som händer. Men samtidigt är de inte alltid så nyanserade, de vill ju sälja lösnummer och eftersom bostadsmarknaden alltid är ett hett ämne läser folk gärna vad som skrivs. De kan sätta rubriken “Nu spricker bostadsbubblan” när marknaden har gått ned 2 % över de senaste månaderna… Klart sådan rubriksättning kan ge effekt, och jag är själv lite skyldig som klickar på artiklarna. Vilket i sin tur gör att tidningarna kan öka annonskostnaderna.

Med andra ord tror du inte att vi befinner oss i någon bostadsbubbla?

Nej, det tror jag inte, men priserna kan kanske gå ned 5-10 %. Men vi pratar snarare om en liten tillfällig “pyspunka” som egentligen är bra för alla. Det är viktigt nu att mäklarna förmedlar läget för de som ska sälja. Detta märkte jag också 2008, då gick priserna ned långsamt under ett par månader, och de som inte förstod hur det låg och som kanske låg lite för högt i pris blev givetvis besvikna. De låg några procent efter hela tiden och vägrade inse att man kanske fick ta ett litet prisfall på den rådande marknaden. Hade de däremot väntat ett år så gick priserna upp igen. Men det är inte alltid det är möjligt att göra så för alla. 

Ja, det känns nyttigt att det lugnar ned sig. Stockholm är ju känt för att vara en hetsig marknad så detta behövs. Någonstans gynnar det många att det är en lugnare marknad.

Ja visst är det så, det har ju nästan varit så att det är bara de som har boende nu som kan bo kvar i storstäderna eller vara väldigt rik för att kunna flytta in. Det påverkar ju givetvis tillväxten i de städerna också. Slår man ut det över tid så måste det gå ned eller stabiliseras på en mer rimlig nivå. På samma tema så har ju bankerna blivit lite försiktigare också, de vill ju gärna att man amorterar lite mer. Det är ju vettigt att folk gör det för det är också ett sparande.

Om vi ska försöka summera lite så kan vi fastslå att det är många som är oroliga just nu, marknaden har stannat till och gått ned lite på sina håll. Om du Per, skulle försöka rangordna orsakerna. Hur skulle du göra då? Vi har nämnt bankerna, amorteringskravet, de nya ökade amorteringskravet. Men även bolånetaket är ju på tapeten. Om du skulle väga alla dessa potentiella orsakerna tillsammans med lite psykologi och media i det.

Svåra frågor ni kommer med! (skratt). Nä, jag skulle säga en kombination av alla nya regler som kanske ska träda i kraft och att köparna inte riktigt vet hur framtiden på marknaden kommer att se ut. Nya regler, räntor påverkar mest och när folk inte säljer sina objekt så blir det större och större utbud, vilket också påverkar.

Då kommer 10 miljonersfrågan – hur säljaren ska tänka i denna situationen då?

Var ödmjuk inför marknaden och få inte panik. Jag förmedlade ett objekt i våras som säljaren fick ett bra pris på, men han var inte riktigt nöjd så vi beslöt oss att försöka senare. När vi försökte igen så fick han mindre för den än tidigare, men han valde att acceptera det budet. Den säljaren var smart, för hade han sålt idag hade han möjligen fått ännu mindre, så han gjorde rätt i att sälja. Visst, han hade kunnat vänta till i vår och då hade den säkert kunnat gå upp en del.

Som vi varit inne på tidigare så måste mäklarna sätta förväntningarna på rätt och förutom att sälja så högt som möjligt även genomföra affären på ett så smidigt sätt som möjligt. Det gäller även att vara transparent med hur det ser ut. Att sälja på en ständigt uppåtgående marknad är en enkelt, men för att vara duktigt på riktigt ska du kunna hantera svårare omständigheter också.

Jo, det gäller ju att skruva ned förväntningarna för vissa säljare, och nu när det gått någon månad med lite prisfall så är ju folk smarta och förstår vad som hänt. För vissa, som inte redan köpt, och inte känner någon stress så kan man välja att avvakta. Det är också en liten chansning, men det kan gå hem. Får man några procent mindre för sin bostad nu så under en livstid så spelar det ju mindre roll. Får man i närheten av vad man hoppats på så tycker jag att man ska ta det. Självklart beroende på vem man är.

_______________________________

Det var allt för del 1. Tack för att ni tagit er tid och läsa. Nästa vecka fortsätter vi diskussionen om utgångspris, värdering och hur man sticker ut med sin bostad. Dessutom kommer vi prata om mäklaryrket, framtiden och hur branschen kommer förändras. Följ med oss då!

Tills dess kan ni, som inte redan har ett konto hos oss, värdera er bostad, skapa konto och följa utvecklingen av priset. Kontot är givetvis gratis och du får en digital värdering på ca 1 minut och ni gör den här. Om ni beslutat er för att sälja bokar ni möte med någon av våra duktiga mäklare. Klaffar det så får ni välja fotograf, styling och sedan är ni igång med er försäljning.

Tack så länge! /Teamet på nestidy