Missa inget! Ange din e-postadress så håller vi dig uppdaterad.

Vill du inte ha fler nyheter och bloginlägg kan du alltid avprenumerera med ett knappklick

Nestidy artikelserie Psykologin på bostadsmarknaden (del 2)

Välkommen tillbaka till andra delen i vår artikelserie om psykologin på bostadsmarknaden.

Vi mötte upp Anders Österling, som forskar inom bostadsmarknaden och som precis blivit klar med sin avhandling inom sitt ämne. Diskussionen rör psykologi, köp- och säljbeteenden, upp- eller nedåtgående marknad och hur man vet var man befinner sig? Vi pratar dessutom om amorteringskravet och slår hål på några myter.

Detta är andra delen av två.

Har du inte läst första delen gör du det här

_______________________________

[]

Välkommen tillbaka Anders, vi tar vid där vi slutade senast. Finansinspektionen har ju lagt fram förslag på amorteringskrav som nu klubbats igenom. Vad är dina åsikter om detta?

Amorteringskravet brukar framställas som att det inte är en faktiskt kostnad utan ett påtvingat sparande. Det stämmer ju egentligen inte. Om du tvingas att spara i din bostad kan du inte ta dessa pengar och investera i något annat, exempelvis på börsen. Det är egentligen bättre för hushållen att amortera mindre och istället placera pengarna på börsen som över tid ger en bättre avkastning.

Om man står som köpare i dagsläget och ska förvärva en bostad och vet att jag kan köpa bostaden med månadskostnad X idag eller med kostnad Y om tre månader, så köper jag den ju hellre idag. Problemet med amorteringskravet är att ingen vet hur det kommer se ut på marknaden efter att det träder i kraft. Osäkerhet är aldrig bra. Folk tar det lite mer försiktigt och då går antalet köpare ned i relation till antal säljare vilket kan förvärra situationen vi sett under hösten.

Låt oss byta spår lite. Vad är den största missuppfattningen bostadsägare har enligt dig?

Jag får ofta uppfattningen att många säljare tycker att deras bostad är unik och att man har ett övertro på sitt boende. Köpare delar inte nödvändigtvis den uppfattningen och detta kan leda till att säljaren övervärderar bostadens värde.

 

“Jag får ofta uppfattningen av att säljare tycker att deras bostad är unik, att man har en övertro på sitt boende”

 

Sen brukar man också prata om att det är en dålig idé att sälja under sommaren. Det finns ingen forskning i Sverige som stödjer detta. Genomsnittspriset faller lite under somrarna men det säljs ofta mindre bostäder i exempelvis under sommarmånaderna. De ligger oftast längre ned i huset, längre från knutpunkter i lokaltrafiken bland annat, vilket givetvis gör att de går för lägre summor. Behöver, eller vill du sälja under sommaren så kan du gott göra så.

 

Vi leker med tanken att det har dykt upp en tillfällighet för mig att flytta till en hyresrätt. Vad är din rekommendation? Hur bör jag tänka? Sälja, flytta till hyresrätt eller köpa en bostad direkt?

Visst kan det vara gynnsamt att hyra bostad ett tag om priserna faller. Då kan man försöka köpa på “botten” men detta är oerhört svårt att tajma in. Det finns heller ingen anledning att tro att priserna ska falla mer i dagsläget, givet marknaden som den ser ut. Kortsiktiga variationer ser vi alltid och väljer fler att sälja först så kan det ha påverkat priserna mer än vad vi tror och inte nödvändigtvis att det finns mycket nyproduktion ute på marknaden, som vissa påstår. Bara för att priserna gått ned ett par procent behöver det absolut inte betyda att de ska fortsätta göra det. Sen ska vi ha i åtanke att om media fortsätter att rapportera att det är svårt att sälja nyproduktion kan byggbolagen bli mer restriktiva och vissa byggprojekt kan gå i konkurs. Då kommer de som köpt sin lägenhet behöva köpa något annat vilket trycker priserna uppåt igen.

Kan det inte bli tvärtom, att de börjar rea ut nyproducerade bostäder istället för att inte riskera att gå omkull med byggprojektet? Det borde ju i så fall minska konkurrensen?

Ja, för de projekt som är helt färdigställda kan det bli så. Men många byggbolag ser till att sälja så många bostäder som möjligt innan de bygger fastigheten. Säljer de inte så många bostäder de behöver kommer byggprojektet aldrig komma till skott. I höstas kom det ut stora mängder nyproduktion och vi kanske inte alls ser samma frekvens på nyproduktionsmarknaden om ett år om folk är mer försiktiga.

Som sagt, det är svårt att ge råd och sia om framtiden. Jag kan berätta vad forskningen säger om A, B och C men jag vågar mig inte på att ge ett konkret råd.


SKA DU SÄLJA DIN BOSTAD? 
Värdera din bostad och boka ett möte med oss på nestidy.


För att avsluta då, du som gillar statistik, har du läst boken “The Black Swan”?

Ja, det har jag faktiskt. Kontentan där är väl att “statistik är baseras på det man ser, men finns det faktorer i verkligheten man inte ser så kommer statistiken inte att innehålla dessa”. Om jag minns rätt kommer namnet på boken från att man i det Anglosaxiska Europa fastställt att svanar är vita, punkt slut. När man sedermera anländer till Australien och upptäcker att det finns svarta, svanliknande fåglar förstår man inte att de är svanar de också. Ibland vet man inte hela sanningen. Vilket kan vara nyttigt att förstå när man pratar statistik, förväntningar och förutsägelser.

Helt korrekt. Vi råder därmed alla att vara ödmjuka inför det faktum att saker inte alltid blir som man planerat och att ta vettiga, genomtänkta beslut i sina sälj- och köpplaner. Tack så mycket för din tid Anders, hoppas vi får möjlighet att prata igen.

Tack själva, lika kul som intressant.

_______________________________

Det var allt för del 2 i denna artikelserie. Vi tackar Anders för pratstunden och ni som tagit er tid och läsa. Hoppas att ni funnit serien intressant och att ni lärt er nya saker.

Om du inte redan har ett konto hos oss, värdera er bostad, skapa konto och följ värdeutvecklingen. Kontot är givetvis gratis och du får en digital värdering på ca 1 minut och ni gör den här. Om ni beslutat er för att sälja bokar ni möte med någon av våra duktiga mäklare och klaffar det så får ni välja fotograf, stylist och sedan är ni igång med er försäljning.

På återseende /Teamet på nestidy